14. juuni 19.00
Mustpeade maja

Legendaarseim kitarriduo

Sérgio ja Odair Assad (Brasiilia)

Osta pilet

Brasiilia vendade julge, paindlik ja erakordselt ühtne ansambel on teinud neist parima kitarriduo läbi aegade.

Hooaja säravaim pärl. Äärmiselt muljetavaldav esitus.

Sérgio ja Odair Assadi mängus on võlu ja veetlust, nende koosmäng on nõtke ja täiuslik.

Brasiilias sündinud vennad Sérgio ja Odair Assad on loonud uued kitarrimängu standardid, nii mängutehnikas kui muusika väljendamises kitarril. Nende ülevoolav musikaalsus, leidlik fantaasia ja lummav artistlikkus on pärit muusikat armastavast perest ja brasiilia muusika rikkalikest traditsioonidest.

Assadid alustasid kitarrimängu õppimist väga varakult, kohe koos mängides ja oma isa mandoliinimängu saates, millest tuleb nende ülimalt ühtne ja peen ansamblitunnetus. Esimeseks juhendajaks oligi nende isa, kuid üsna pea oli selge, et tal pole poistele enam suurt midagi õpetada. Järgnevad 7 aastat oli nende juhendajaks Monina Tavora kes ise oli õppinud Andres Segovia juures. Peapreemia võit 1979 aastal Bratislava noorte artistide konkursil avas neile tee maailma suurtele lavadele.

Assadide roll uue repertuaari loomisel ja esitamisel kahele kitarrile on hindamatult suur. Nende virtuoossus ja ekspressiivsus on inspireerinud heliloojaid nagu Astor Piazzolla, Terry Riley, Radamés Gnattali, Marlos Nobre, Nikita Koshkin, Roland Dyens, Jorge Morel, Edino Krieger ja Francisco Mignone looma neile uut muusikat, millest tänaseks on saanud kitarrimuusika kullafond.

Sérgio Assad ise on tänapäeva olulisemaid kitarrimuusika loojaid, kirjutades nii soolokitarrile kui kitarriduole, kaasates orkestreid ja oma paljusid ansamblipartnereid nagu Yo-Yo Ma, Nadja Salerno-Sonnenberg, Fernando Suarez Paz, Paquito D’Rivera, Gidon Kremer, Dawn Upshaw jt.

Assadide repertuaar koosneb Sérgio enda loodud muusikast, tema folgi, jazzi ja igat stiili Ladina-Ameerika muusika töötlustest. Nende klassikaline repertuaar sisaldab barokiaja meistrite Bachi, Rameau ja Scarlatti töötlusi ning 20.sajandi heliloojate Gershwini, Ginastera ja Debussy muusika seadeid kitarriduole. Oma kontserdikavad koostavad nad väga mitmekülgselt, seal leiab muusikat kõigist nimetatud stiilidest ja ajastutest.

Assadide CD albumid ja ka Sérgio enda mitmed kompositsioonid on pärjatud Latin Grammy auhinnaga.

Festivali kunstiline juht

Tiit Peterson

Korraldaja

Tallinna Kitarrifestival MTÜ

+372 508 6301

tallinnguitarfestival@gmail.com

Festivali ajalugu

Vaata festivali arhiivi