Brasiilia kitarrist, laulja, löökpillimängija, multiinstrumentalist ja helilooja Celso Machado kannab oma kuulajad läbi brasiilia muusika rikkuse ning mitmekesisuse. Juba neli aastakümmet on ta üles astunud paljudel lavadel Brasiilias, Lääne-Euroopas, Skandinaavias, Kanadas ja Ameerika Ühendriikides. Teda peetakse üheks mitmekülgsemaks ja põnevamaks brasiilia tänapäeva esinejaks-heliloojaks. Tema meisterlik kitarritehnika ja kirglik pühendumus koos haruldase andega lubavad tal muuta muusikaks kõik, mida ta puudutab, ja see on kujunenud tema elu missiooniks.

Brasiilia muusika on esile tõusnud paljude klassikalise Euroopa, Aafrika  ja kohalike põliste traditsioonide mõjutusel. Ei ole märgata lõhet brasiilia muusika ja džässi, džässi ja folgi vahel. Kuna Celso muusika juured on brasiilia rütmi ning meloodia stiilis, peegeldub see ka tema vastpandamatus kiindumuses ülejäänud maailma muusikatraditsioonide vastu. Ta leiab sarnasusi Lõuna-Itaalia ja Põhja-Brasiilia rütmide vahel, ta kõrvutab Egiptuse Maqsoum-stiili ning Brasiilia Baião rütme, Maroko Gnawa rütme ja Afoxé’d ning sambat. Celso ühendab need mõjutused enda unikaalses kitarrikõlas, andes nii oma panuse brasiilia muusika jätkuvasse arengusse.

Saanud tugeva aluse klassikalise kitarri õpingutest, loob Celso teoseid nii kitarrile kui ka ansamblitele. Tema märkimisväärselt uuenduslikud kompositsioonid on läbi põimunud traditsioonilise brasiilia muusika – samba, chôro, baião, frêvo – põhjaliku tundmisega. Celso teoseid on avaldanud Editions Henry Lemoine Pariisis ja esitatud ning salvestatud muusikute poolt üle kogu maailma – sooloesinejatest kitarriorkestriteni. Paljud tema partituurid on seatud teistele instrumentidele peale kitarri: klaverile, viiulile, tšellole, klarnetile, paaniflöödile, harfile jne.

CELSO MACHADO KONTSERDID

17.06 19.00 Kumu Auditoorium
18.06 19.00 Pärnu Raekoda
19.06 18.00 Kuressaare Kultuurikeskus